ZAŠTITITE JE OD HLADNOĆE: Kako se pravilno neguje kosa tokom hladnijih dana?

Zdrave navike ključ su zdrave kose, ali važno je i njeno redovno održavanje. Tokom hladnijih jesenjih dana potrebno je posebnu pažnju posvetiti kosi, jer je ona svakodnevno izložena uticaju vlage i hladnog vazduha. Evo nekoliko saveta kako da vam i u jesen bude lepa i negovana.

Dok smo se leti borili protiv uticaja sunca, soli i hlora na našu kosu, druge sezone nose svoj “set” izazova. Niske temperature i vlaga s jedne strane, grejanje i suv vazduh s druge strane… sve što može da se uroti protiv dobre frizure i zdrave, sjajne kose.

Ishrana

Da bi kosa bila lepa i sjajna kosa prvi korak na tom putu je unutrašnja nega koja se bazira na zdravoj ishrani. Hrana bogata proteinima i omega-3 poput lososa i druge masne ribe, avokada, orašastih plodova i semenki je poželjna, kao i namirnice bogate vitaminom D. Svakako ne smemo da zaboravimo lisnato povrće i, kao i obično – vodu.

Hidratacija

Nakon hidratacije iznutra, važna je i ona spolja. Vetar, hladnoća, korištenje fena isušuju kosu, pa kod redovnog pranja kose bi trebalo koristiti toplu, ali ne i vruću vodu i ukoliko to već ne radimo, uvesti regenerator koji će je hidrirati i pomoći pri raščešljavanju, a jednom nedeljno koristiti hranjivu masku.

Raščešljavanje

Zbog vlage, trenja izazvanog šalovima i kapama, duga kosa je u hladnijem vremenskom periodu podložnija mršenju i pucanju. Kako bismo to sprečili, potrebna je dobra četka i tehnika raščešljavanja. Raščešljavanje bi trebalo odraditi kada nije sasvim mokra, a bonus je koristiti svilene jastučnice za spavanje koje su nežnije prema koži i kosi, piše Avaz.ba.

Stilizovanje

Kod stilizovanja kose, poželjno je da koristimo što je manje moguće vruća sredstva poput figara, fena ili pegle za kosu koji je oštećuju. Podesiti aparate za kosu na nižu temperaturu i sušiti je kada više nije sasvim mokra.

Održavanje

Zdrave navike ključ su zdrave kose, ali važno je i njeno redovno održavanje. Kod farbane kose poželjno je da dodamo tretmane koji hrane i ojačavaju kosu, a kada je reč o suvim i ispucalim vrhovima – redovno šišanje zahvaljujući kojem će kosa izgledati lepše i zdravije.

Check Also

Nekoliko saveta kako poboljšati varenje hrane!

Sigurno ste makar nekada osetili one neprijatne signale koje vam telo šalje, kao što su nadutost …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *