Seme od bundeve je poslastica ali i blago!

Seme od bundeve je poslastica ali i blago. Stigle su bundeve i sada možemo da uživamo u njihovoj slatkoći, ukusu, mirisu i raznovrsnim jelima. Pravićemo čorbice, pite, peći ih u rerni, pečene miksirati sa šlagom i cimetom.

Bundeva ima visok sadržaj karotinoida i štiti od pojave ćelija raka. Odlična je za bubrege, oboljenja kardivaskularnog sistema.

Ali vredno je i te kako je vredno, sačuvati i seme iz bundeve. Seme bundeve je jedan od najboljih prirodnih izvora magnezijuma, ima zdrave masti, vlakna, proteine, gvožđe, mangan, cink. Seme ne morate da kupujete u radnjama zdrave hrane. Sačuvajte ga kada isečete bundevu koju ste kupili a onda ga pripremite na više načina.

Seme dobro očistite, operite i ostavite da se osuši.

Volite pečene semenke bundeve? Ništa lepše i zdravije za grickanje dok gledate omiljenu seriju. Zagrejte dobro rernu, semenke premažite uljem i solju i ubacite u pleh. Semenke možete premazati i parmezanom, bosiljkom, biberom.

Ako volite slatke semenke uvaljajte ih u smeđi šećer, cimet, mešavinu začina za pitu. Pustite mašti na volju i nađite svoju omiljenu kombinaciju. Seme pečene bundeve je odličan dodatak za salatu od rukole, kupusa, zelene salate, spanaća, avokada. Seme pomešano sa feta sirom je savršen namaz za večeru ili doručak.

Može biti super dodatak za prelive bilo koje vrste.

Naravno, seme bundeve je odličan dodatak u čorbici od bundeve. Istucite seme u avanu, pomešajte sa krupnom solju i neka svako dodaje koliko voli.

Seme bundeve je i odličan dodatak za rižoto, špagete, za predjela od ribe ili mesa.

Poznat je i omiljen hleb sa semenkama bundeve. A može se dodavati i u kolače. Ako seme bundeve dodajete testu za hleb ili kolače ne mora da bude pečeno jer se ova testa dugo peku pa će i seme biti dobro ispečeno. Dobro ga osušite i ubacite u testo.

Check Also

Ukoliko imate PROBLEM sa slabom CIRKULACIJOM, iskoristite DEJSTVO ovih začina!

Mnoge žene imaju problem sa izrazito lošom cirkulacijom, zbog čega su im stopala i šake …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *