KAKO DA UMESITE TESTO KAO PROFESIONALAC: Koliko je kvasca potrebno staviti na jedan kilogram brašna?

Nema ništa lepše od mirisa tek ispečenog domaćeg hleba, sa hrskavom koricom i mekom sredinom. Ali da bismo pojeli ukusan hleb, pre toga ga moramo umesiti. Jedna od tajni ukusnog hleba je da se moramo pridržavati tačnog odnosa namirnica, kako bi rezultat bio siguran i očekivan.

Bilo da ste početnik ili jednostavno ne provodite mnogo vremena u kuhinji sa oklagijom u ruci važno je da znate, uz tačan recept svako testo mora da ispadne savršeno.

Prvo što se zapitamo kada želimo da umesimo hleb ili neko drugo testo jeste koja količina kvasca se stavlja na kilogram brašna. Mnoge domaćice muči i pitanje, koja vrsta brašna je najbolja?

Mi vam dajemo odgovore na ova pitanja.

Ukoliko želite savršeno testo potrebno na 1 kg brašna stavite 42 g svežeg kvasca, koji treba da stavite u malo tople vode ili mleka. Ako kvasac kupujete u malim pakovanjima, to je obično jedna kocka svežeg kvasca.

U slučaju da nemate sveži kvasac, možete koristiti i suvi, a u tom slučaju na 1 kg brašna se stavlja oko 20 g suvog kvasca ili 2 kesice.

Suvi kvasac nije neophodno rastvarati kao sveži u mleku ili vodi, već ga možete direktno sipati u brašno i odmah umestiti testo.

Kada je u pitanju brašno tip 400 se koristi za fina peciva, kiflice, mekike, palačinke, kolače, dok je tip 500 više za klasičan hleb, pogače i tome slično.

Sada imate osnovu, sve što vam treba jeste malo strpljenja, vremena i volje i pred vama će biti savršeno umešeno testo. Nema ništa lepše nego kada kroz kuću zamiriše tek ispečen hleb. U tim trenucima se uživa, a često su baš oni ti koji se pamte.

Check Also

U piletini ima najviše “hemije” i antibiotika: Saznajte kako da se oslobodite otrova

Činjenica je da najčešće nismo u prilici da kupujemo i jedemo isključivo organske proizvode lišene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *